Test drive Canter Fuso Eco Hybrid: Culturi amestecate

Canter Fuso ECO HYBRID
,
2.27K 0

Este curios, dar până în prezent, în Europa, Canter Fuso Eco Hybrid rămâne singurul camion uşor produs de fabrică cu propulsie hibridă, diesel-electric. El îmbină tehnologii noi şi soluţii clasice adunate din întreaga lume.

Prezentat la salonul de camioane de la Hanovra din 2012, Fuso Canter Eco Hybrid nu mai este o noutate absolută. Nou este faptul că primele flote europene au început să anunţe economii de motorină de 25 de procente faţă de modelele cu propulsie clasică, având perspectiva de a-şi recupera investiţia în următorii ani. Deja în Europa circulă mai multe mii de vehicule precum cel de faţă. Respectivul model este produs tot în Portugalia la fel ca cele de mare serie, iar tehnologia şi o bună parte din sistemele de propulsie hibridă provin din Japonia.

Construit pe un şasiu de 7,5 tone sarcină totală, Canter Fuso Eco Hybrid mai are încă resurse pentru transportul unei capacităţi de încărcare de 4,8 tone. Baza propulsiei sale o constituie motorul cu patru cilindri de 3.0 litri şi 150 CP, cunoscut de la celelalte versiuni ale camionului Fuso. La acesta a fost adăugat între ambreiaj şi cutia de viteze în lanţul cinematic un motor electric foarte compact de 40 kW – ceea ce reprezintă un surplus de o treime la puterea celui Diesel.

Energia pentru partea electrică de putere este extrasă dintr-un pachet de baterii Litiu-ion. Acesta a fost montat pe partea stângă a şasiului, fiind aproximativ asemănător ca dimensiuni şi simetric cu rezervorul de motorină. Capacitatea sa maximă de stocare ajunge la 2 kWh, iar greutatea acestuia nu depăşeşte 65 kg. Nu este deloc mult când vorbim despre un vehicul de 7,5 tone, dar suficient pentru a pune în mişcare camionul până la 10 km/h. Încărcarea bateriilor se face tot prin intemediul acestui motor electric în principal în timpul frânărilor, dar şi ori de câte ori este nevoie, în mers. Mai adăugăm doar şi că bateriile sunt garantate 10 ani.

  • Exista şi este disponibil !
  • Foarte simplu de condus

MAX vs MIN

  • Promovare timidă
  • Designul cabinei este din alte timpuri

Strategia de funcţionare este mai complicată în cazul hibridelor decât poziţionarea în sine a componentelor pe şasiu. În cazul de faţă, proiectanţii săi au ales pentru soluţia hibrid paralel, în care cele două motoare pot funcţiona independent unul de celălalt. Pentru a menţine în funcţiune sistemele auxiliare, instalaţia de frânare, de aer condiţionat, sistemul servo de direcţie, motorul Diesel rămâne silenţios, la ralanti, tot timpul cât camionul este în mişcare la viteze mici. Până la 10 km/h Fuso Canter Eco Hybrid este pus în mişcare doar electric, apoi, pe nesimţite, este cuplat şi motorul Diesel. În funcţie de gradul de încărcare al bateriei, al drumului şi al vitezei de deplasare, motorul electric iese sau nu din ecuaţie. El va reintra în joc ori de câte ori camionul accelerează, chiar şi la viteze mari.

Atunci când opririle durează mai mult de câteva secunde, motorul termic se opreşte automat, pentru a reveni abia atunci când camionul porneşte de pe loc. Nu mai este nevoie să spunem că astfel emisiile de gaze şi zgomotele motorului de 3.0 litri încetează. La fel şi consumul. Acesta este secretul celor 23-25 % economie de motorină, obţinute deja de transportatorii deschişi la tehnologii noi.

FUSO 007

În trafic, Fuso Canter Eco Hybrid porneşte de la semafor  voiniceşte şi silenţios, fără ca cele şapte tone să creeze probleme. Cutia de viteze de bază este simplă, mecanică cu şase trepte, dar ambreiajul are două discuri umede, totul fiind evident controlat electronic. Avantajul acestei soluţii este că schimbarea fiecărei trepte este preselectată, astfel încât atunci când vine momentul potrivit unul dintre ambreiaje se cuplează, iar celălalt se decuplează. Şoferul poate vedea pe turometrul sau poate auzi regimul motorului, dar nu va simţi exact momentul când sunt schimbate vitezele, atât de lin se întâmplă procesul.

Mai mult de spectacol, decât cu utilitate, ecranul din spatele volanului îi arată şoferului care dintre motoare funcţionează, ce treaptă de viteză este cuplată şi care este nivelul de încărcare al bateriei în fiecare moment. În cabina lui Fuso Canter Eco Hybrid, şoferul trebuie să fie atent doar la trafic, electronica se va ocupa de camion. Este adevărat că doar urmărind ecranul și fiind atent la pedala de accelerație, șoferul poate mări economia de motorină.

The Verdict

Paradoxal. Este uimitor cum într-un singur vehicul se regăsesc unele dintre cele mai avansate tehnologii legate de propulsie dar şi soluţii tehnice foarte robuste de acum zece ani.

Date tehnice Canter Fuso Hybrid 

ModelCanter Fuso Hybrid
EngineL4, diesel
Cilindree(cc)3000
Putere max./turație (HP/rpm)150/na
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)370/na
Motor electric
Putere maximă (HP)55
Cuplu maxim (Nm)200
BaterieLi-Ion 270V/2 kwh
Transmisie4x2
Cutie de viteze6 trepte Duonic
Masă totală (kg)7500
Masă totală cu remorcă (kg)11000
Ampatament (mm)3400
L/l/h (mm)5935/1995/2190
Diametru de bracaj (m)13,8
CabinăComfort, 3 seats